Saturday, March 31, 2012

Suur Gatsby

Lugesin juhuslikult artiklit Sirbist, et enne jöule peaks ekraanile tulema kuues "Suure Gatsby" linastus. Seekord Baz Luhrmanni poolt Leonardo di Caprio'ga peaosas.

Hiljuti olin kirjutanud Luhrmann'i vaatemängulisest  "Australia"st, sai mainutud ka tema "Moulin Rouge!".
Huvitav, huvitav - mis tal Gatsby'st välja tuleb, ilmselt jälle kallis ja uhke showfilm...eks neidki ole vahel mönusalt ajuvaba vaadata.  Tegelased on - nagu Luhrmannil alati - päris hästi, st typaazhikohaselt valitud: Caprio vöiks Gatsby olla kyll...sest ta pole ju sugugi '100% puhas poiss' nagu Redford teda on kujutanud; ja Tobey Maguire, Mötlik Noor Mees, vöiks olla Nick. (Mulle meeldis väga 1974.aasta variandi näitleja Sam Waterson, ei teagi miks, ilmselt oli hea jälgija rollis omal kohal).

1974 Daisy
Mia Farrow
Kas Mia Farrow typaazhist paremat Daisy't saab olema (mitte, et ta eriti hea näitlejatööga oleks tollal hakkama saanud, eriti halb oli see piiksuv hiirekese hääl, nagu keegi mainis) - no seda saab siis teada, kui film on Carey Mulligan'iga väljas; kahjuks pole ma viimaseid häid filme (Shame, Drive jt) Carey'ga näinud.
Muide, ka Jacek Koman teeb jälle körvalosa, aga ilmselt nii väikse, et annab otsida.

Mina tahaks Fitzgeraldi auks hoopis teistsugust filmi - midagi psyhholoogilist, olgu ta kasvöi thriller. Jumal hoia, me oleme seda 1920-ndate NY moraalitut, aga hiilgavat jazziaega näinud ju igas variandis, on seda vaja jälle yle korrata!? Vihjeid ajastule saab anda ka muusikaga. Väga kerge on Gatsby puhul minna libedale kostyymi-interjöörinäitamise teele, mis igatahes hakkaks domineerima loo enda yle.

Vaatsin ise eile 1974.aasta varianti (stsenaristid Francis Ford Coppola ja Vladimir Nabokov, peaosades Robert Redford ja Mia Farrow).
See oli just selline pealt ylelibisev vaatemänguline Hollywoodi asi. Mitte halb, aga...

Tjah, ka raamatu lugemisest on niipalju aega möödas, et enam ei mäleta muud, kui vaimustust; aga "Sume on öö" puhul oli see vaimustus veelgi suurem. Nii on paljudel lugejatel olnud, kes netis Fitzgeraldi raamatuid on vörrelnud. Mine tea, ehk nyyd meeldiks mulle just "Suur Gatsby" rohkem?
Ilmselt saab see postitus veel mitmeid kordi täiendatud. Kuid uudisena, et uus Suur G on teel, ajab ta asja ära.

Mida ma ysnagi näha tahaks, on 2000.aasta BBC televersioon. Kindlasti on see realistlikum ja elulähedasem kui 1974. film ja ilmselt ka nyyd tulev Luhrmanni suurprojekt. 
Kas peaks töesti selle DVD ca  $10 eest Amazonist ära ostma...? Tundub kyll, sest peaosi teevad Mira Sorvino ja Toby Stephens. Ja briti filmide realistlik stiil pealekauba. Kui ainult Paul Rudd Nick'ina asja ära ei riku...Igatahes saab see olema hea öppevahend neile, kes koolis raamatut ei viitsi läbi lugeda (alljärgnev on löik yhest IMDb kommentaarist)  It runs closer to the book with far fewer invented (or re-ordered or moved-to-another-location) scenes. Mira Sorvino has the convincingly lovely voice to play Daisy, whereas Mia Farrow in the older version ruins any semblance to the book character with her Minnie Mouse shrillness. Toby Stephens is not as dreamy as Robert Redford, but he does better at conveying that sinister side of Gatsby which I think many first-time readers miss or minimize. Gatsby's illicit activities, so tantalizingly vague in Fitzgerald, are rendered with too much clarity for my taste, but on the whole I found this a fine accompaniment to the novel.

No comments:

Post a Comment