Saturday, December 20, 2008

eestimasenduse eri ehk kuidas ma kivirähuni jöudsin

Need vanad armastuskirjad

Freya Film, 1992
Rezhisöör: Mati Pôldre
Osades: Rain Simmul, Liis Tappo, Ülle Kaljuste, Marika Korolev, Kärt Tomingas, Ly Tedre jt.

Selle hiljuti klubis Estetic nähtud filmi yksikasjalise analyysiga olen natuke hiljaks jäänud, sest tänaseks on esimesed muljed juba lahtunud.

Önneks on Raul Viitung oma bloogis väga hästi sellest filmist kirjutanud - paremini kui ma ise suudaks välja möelda ja öelda; pealegi on tal pildimaterjal, mis puudub IMDb-s. Väga huvitav analyys: http://eestifilmid.blogspot.com/2007/06/need-vanad-armastuskirjad-freyja-film.html
Kuid ka IMBd-s on yks kommentaar ja see on tähelepanuväärne tekst yhelt Texase filmivaatajalt, kirjutatud: 18 January 2006 - Life and Times of the Estonian "Cole Porter".
(Kui kunagi töesti midagi teha pole, tölgin ja lisan siia).



Isiklikult mulle möjus Pôldre"Need vanad armastuskirjad" sygavalt - järjekordne positiivne yllatus Eesti filmi koha pealt.
Parimaks loen head montaazhi - polnud igavaid ja venivaid kohti, samas köik, mis vaja, sai öeldud.
Teiseks - väga head näitlejad, ka igas viimases kui körvalosas, kahjuks köiki neid mulle kättesaadavates allikates polnud kirja pandud (praamikapten oli kirjas, aga kes mängis näiteks kindralit?)

Mida ma kindlasti pean mainima, et selle filmi taustaks olid minul lähestikku nähtud kolme (nelja, kui P.Pärna "Elu ilma..." sinna hulka arvata) Eesti filmi möjutused. Mu peas oli moodustunud mingi masendav symbioos eesti asjast ja olemusest.
Olin nädal varem näinud Keeduse filmi "Jonathan Austraaliast" ning just päev enne Valgre-filmi vaadanud veelkord yle "Tulnukat e. Valdise pääsemist" http://video.google.com/videoplay?docid=-133382924194763847
(Veel enne nägin ju P.Pärna viimast filmi, mis oma masenduse astmelt köiki neid kolme yletab).

Köigi nende filmide vaatamisel saadud segutundest tekkis mingi kummaline yldpilt...
Mis yhendab väikesaare sotsiaalmaja elanikke, provintsijömme ja Valgre kaasaegseid peale selle, et nad köik on ehedad eestlased? Masendav madalus? Ideaalide puudumine? Materialism? Köik seesama, mida (umbkaudu minu mäletamist järgi) ytles Raimond Valgregi filmis : "Siin maailmas puudub armastus. Igayks vaatab kuidas saada yyr makstud, kust saada kyttepuid..."
Samal ajal kui nomenklatuur läbustas restodes enne söda, söja ajal ja nyyd. Midagi pole muutunud peale vormide, kleidimoodide ja rekvisiiitide. Köik on myydav, loe ainult tänaseid lehti.
Muidugi ei saa öelda, et korruptsioon ja myydavus on ainult Eesti probleem. Hingeline kalkus on vist rohkem. Selle pöhjal - kui kolme esimest nimetatud filmi vörrelda - olid (on)sotsiaalmaja elanikud köige sydamlikumad inimesed - sest nad on pöhja jöudnud, puudub kuraas (kui mitte arvestada aeg-ajalt pudelist saadud kuraasiga).

Niipalju jömmlust pole vist kusagil mujal kui Eestis. Köige kurvastavam on, et jömmid pole ainult noored. Nagu pildilt näha, kasvavad noored jömmid vanema generatsiooni rehepappide* heakskiitva pilgu all.
Need "onukesed", kes sellel pidil burksi söövad, on veel 'elu peremehed', aga nad pole milleski paremad, ilusamad vöi haritumad sotsiaalmaja joodikutest, kes kannavad samuti nokamytse ja heietavad mälestusi, kunas nad kunagi ammu jömmid olid, vöi et kui kuidagi joomise saaks maha jätta ja siis elu peremeheks saada ...
Sest rohkemaks pole neil haritust ega möttemaailmal piire...
Pööbli kalkust aitab pehmitada ainult pöhjaminek, sotsiaalmajja vöi prygikasti äärde sattumine.
Kui palju on haritlasi nende önnetute hulgas? Ilmselt ysna väike protsent.

On see Eesti haridus-ja kultuuripoliitika ja/vöi rahvuse eripära?

* loomulikult pidasin ma silmas Kivirähku.
Romaani lõppu võib tõlgendada kui hoiatust - vabadus, voli ja võim lollide käes viivad traagiliste või põlastusväärsete tagajärgedeni .
ytleb Wikipedia "Rehepapi" kohta.

Sama kehtib ka filmi(de)s nähtu kohta: kellel käes vabadus, kellel voli (olla äraandja/jömm/rehepapp/alkohoolik).
Mönel ka vöim (intrigeerida/parseldada maid/vötta altkäemaksu).



PS. "Tulnukast" lähemalt on kirjutatud ka zooda bloogis
http://zooda.tr.ee/2007/01/10/filmielamus-tulnukas-ehk-valdise-paasemine/;
kuid veel paremini ikkagi Viitungilt: http://eestifilmid.blogspot.com/2007/04/tulnukas-ehk-valdise-psemine-11-osas.html



No comments:

Post a Comment