Wednesday, June 27, 2012

Gainsbourg: A Heroic Life


Starring: Eric Elmosnino, Anna Mouglalis, Laetitia Casta, Lucy Gordon, Mylene Jampanoi.

Kuulamiseks: Serge Gainsbourg Boomerang

Kui Piafi-film oli teostatud klassikalistes raamides, siis see prantsuse shedööver on kahtlemata midagi täiesti vastupidist. Ma ei kujutaks seda lugu ette rahulikus, jutustavas vötmes antuna, aga önneks see ka seda pole. Yks huvitavamaid filme, mida ma eales olen näinud!
Köigepealt tehniliselt väga hea heli ja pilt *.
Teiseks äärmiselt stiilne kujundus ja vaimukas dialoog. Pigem kummaline, ekspressionistlik kollaazh kui faktejärgiv lugu. Aga siiski, sellisena tohutult ajastutruu ja völuv. Vöiks öelda, et yhe kunstniku kujutlus teise kunstniku kohta.
Nii see tegelikult ongi. 
Joann Sfar
Nagu Serge oli öppinud maalikunstikuks, on ka filmi autor (tema debyyt filmimaailmas!) koomiksite meister, filosoof ja kunstnik Joann Sfar. Nagu filmigi on raske liigitada mingi kategooria alla, nii on ka filmi autor Joann Sfar samasugune. 

Intervjuu temaga on siin, kus selgub ka miks just 'kangelaslik elu', ja see pealkiri polegi nii irooniline, kui alguses tundub.
Filmis kasutab Sfar animatsiooni, luues kunstniku alter ego nuku näol:

Eric Elmosnino Serge'na...ja tema teine mina
Serge Gainsbourg
See suure ninaga tegelase prototyyp, kunstniku teine mina, sai alguse Serge lapsepölvest. Ajal, kui juudid pidid kandma kollaseid märke ja olid pölu all, olid tänavatel juute inetult näitavad plakatid. See oli Serge needus - tal oli lausa groteskne, suurendatud juudilik välimus (nagu lapsepölves kummitanud plakatil) - see oli tema valu ja samas inspiratsioon. Mis ei takistanud tal olla naistemees, kuid esmajärjekorras siiski kunstnik.
Filmitutvustuses on öeldud, et film on Sfar'i enda koomiksi aintel.
Ma ei ole kindel, millal valmis raamat (kusagilt sain aru, et see pole veel löpetatud), kuid mulle meenus, et hiljuti nägin ju veel yhte koomiksi ainetel valminud filmi - Tamara Drew. Kirjutasin sellest veidi siin.
Tundub, et koomiksilainel olles saab musta huumori ja teravdatud pildikeelega asju...

Niisiis on see tugev autorifilm, aga seda poleks syndinud, kui poleks leitud peaosatäitjat - Eric Elmosnino't. Kui näitleja Charlotte Gainsbourg (Serge Gainsbourg'i tytar) poole pealt filmi ettevalmistamisest loobus (kuna teema oli liiga valus), siis ka Sfar oli valmis idee maha matma. Sobiva peaosatäitja leidmine lykkas aga projektile uue hoo sisse.
Eric Elmosinot polnud vaja grimmitoas tundide kaupa muuta - pilte vörreldes (vaatasin neid läbi terve hunniku) on Serge ja Eric mitte ainult sama typaazhi mehed, vaid lausa nagu kaksikvennad. Olgu siis elus vöi filmis. Siin on kaks pilti internetist Serge Gainsbourg'ist. Ma loodan, et need on ehtsad.

Siin aga:
Eric Elmosnino
Mina neil meestel vahet ei teeks...
Muide, Anna Mouglalis, kellele ma siin blogis mönda aega tagasi kuulsust ennustasin, oli Juliette Gréco episoodilises rollis. Ja Claude Chabrol vilksatas korraks produtsendi rollis. Ma usun, et igale koryfeele oleks ausasjaks olnud selles fimis korraks kaadrisse jääda. On ju Gainsbourg tykike prantsuse kultuuriajalugu.
See on film, mida vöiks veel ja veel nautida. Nagu ka erootilist J´taime'i. (Vidoes on ysna palju pildimaterjali). Hiljem laulis Serge sama loo sisse oma kauaaegse (ligi 20 aastat) partneri Jane Birkin'iga. Avaldamiskeelud ja muu jama niikuinii. Aga öeldakse, et töeline erootika tuleb ikka BB-lt.
Kuidas see lugu nende naistega seal köik oli, vaadake juba sellest stiilsest filmist.
------------------------
The Blu-ray edition provides a showcase for the film’s highly stylised visual design.  The picture is presented in its original 2.35:1 aspect ratio with a full 1080p MPEG-4 AVC encode boasting a wonderfully vibrant colour palette which evokes both the spirit of the swinging 60s and the internal musings of Gainsbourg’s wandering imagination, best illustrated by the ever-present glowing eyes of the surreal Professor Flipus.  The DTS-HD master audio soundtrack encapsulates the informal moments of Gainsbourg’s piano tinkering in smokey nightclubs as well as the iconically lush orchestrated hit recordings and maintains dialogue clarity throughout.

No comments:

Post a Comment