Wednesday, January 2, 2013

Mao's Last Dancer



Mao's Last Dancer (2009)

Director: 

Bruce Beresford

Writers: 

Jan Sardi (screenplay)Cunxin Li (autobiography)

Milline sissevaade kommunistlikku Hiinasse! olen kirjutanud selle filmi kohta ainult yhe lause oma filmimärkmikku.
Filmi vaatamisest on mitu kuud möödas ja kindlasti poleks see nr.1 film olnud, mida visandite kaustast esimesena välja tuua, kui kirjutamisaega peaks tekkima.
(Lisaks ajale vajan ka kordusimpulssi, mis töestaks kirjutamise vajadust. Umbes pool aastat tagasi seadsin sisse just sellise kausta, et nähtud filmid meelest ei läheks ja seoste tekkimisel sealt hea oleks märksönu vötta).

Niisiis, "Mao viimane tantsija" pole kinematograafiliselt huvitav (nn kunstnikufilm), aga on sellevörra huvitavam informatiivsuse poolest. Minu kokkuvöttev hyyatus näitas, et tegelikult me ju ei tea, kuidas see kommunistliku Hiina elu seal ikkagi oli (kuidas me teaksimegi totalitaarse rezhiimi suletud uste taga toimuvat?); teame vaid, et see oli kohutav, aga kuidas täpselt...vaat seda saab filmi vaadatas tunda. Mulle vist möjus tegelikult köige rohkem vaese pere elu, filmi esimesed kaadrid oma naturaalsuses, see kuidas inimesed pidid alluma igas liigutuses, sönas ja isegi möttes vöimudele. Milline ajupesu, isegi NLKP tegevus ja tollane rezhiim tundub selle körval lapsemänguna.

Alexia Sinclair, Li Cunxin'i portree
Teiseks on sel filmil minu jaoks eelis, mis ei pruugi olla pluss köigi vaatajate jaoks. Nimelt ehe ja hea, maailmatasemel koreograafia. Kui nyyd vörrelda balletitantsija vöi baleriini köögipoolt filmis "Must luik" (siin blogis minu lugu), siis kahtlemata oli "Mao viimane tantsija" palju elulähedasem. Pole ka imestada, film on tehtud reaalse mehe elukäigu pöhjal. See on legendaarne tantsija Li Cunxin. Li kodulehel on kirjas tema täpsem saatuse käik, mis on olnud algusest peale peadpööritav ja kummalise viimase episoodiga (minu jaoks kyll - tipptantsijast saab tipp-börsimaakler).
Li kirjutatud elulooraamat sai Austraalias peale ilmumist Aasta Raamatu auhinna.

Seos, miks ma just Li'st ja tema eluloo pöhjal tehtud filmist täna kirjutama hakkasin, on andekas  fotograaf Alexia Sinclair
Li Cunxin'i portree oli Alexia yks aasta parimatest fotodest. Fotograafiahuvi on mul vördne filmihuviga (kord on yks peal ja teine all, ja vastupidi). On ju foto lihtsalt yks kaader suurest elufilmist.

Pikk sissejuhatus sai, kuid ega mul filmist endast polegi rohkem rääkida. Keda huvitab ajalugu, ballett ja erakorralise saatusega inimene, see film on nende jaoks. Samas pole film lihtsakoeline, sugugi mitte!  Olen töitsa nöus IMDb körge hindega (hetkel 7,2 -mida ausalt öeldes ei lootnud kyll näha). Vöimalik, et peosatäitja Chi Cao* (Li täiskasvanuna) vägev osatäitmine nii tantsuliselt kui ka vaese hiinlase kultuurishokki kujutades olid peamiseks pöhjuseks?

_________________________________________
*Adult Li - Chi Cao: Born in China, Chi was trained at the Beijing Dance Academy and the Royal Ballet School. He joined Birmingham Royal Ballet in 1995 and was promoted to Principal in 2002. Chi is a virtuoso classical dancer, and often leads the Company in the classical repertory. His superb technique won him the gold medal in 1998 at the International Ballet Competition in Varna. Chi has also represented the BRB at a number of prestigious occasions, dancing at the NATO gala in Birmingham (2000) and Birmingham's gala to celebrate Her Majesty The Queen's golden jubilee (2002). And Chi is the son of two of Li’s former teachers at the Beijing Dance Academy.


No comments:

Post a Comment