Wednesday, February 6, 2008

Les Amants du Flore


Vöimsate naiste teemaga seondub ka film
Simoné de Beauvoir'ist, mis on
mind viimati raputanud film
Les Amants du Flore *

Tahtsin tegelikult kirjutada midagi vördlevat Frida ja sellesama filmi kohta - öigemini ideede kohta, mida need kaks naist kandsid, aga...
Feminismist rääkimine pole minu tugev kylg ega meelisteema, filosoofia tundmine on mul nörk, eriti, kui köne alla tulevad nimed nagu Sartre, Camus ja Beauvoir...
Siiski tekkis huvi midagi ylevaatlikku selle ajastu filosoofia kohta yle lugeda, see köik möjutab maailma yhel vöi teisel viisil ju siiamaani. Ja ka filmi vaataks kindlasti yle, kui vöimalus oleks.
Oli väga huvitavaid lahendusi, kiireid yleminekuid ja vaimukat lähenemist.Tahan ka esile tösta yht nime: Anna Mouglalis.
Seda näitlejannat tuleb tähele panna, tundub, et sel noorel talendil peaks olema annet rohkemaks kui modellitöö, vähemalt nimetatud filmi järgi ennustaks lausa säravat tulevikku! Elulugu mahub kyll paarile reale:
Has been chosen to represent Maison Chanel. (2002)
Graduated from the CNSAD (Conservatoire national supérieur d'art dramatique de Paris) in 2001
Paris, March 7th 2007: Gave birth to a daughter, Saul. The father is
Samuel Benchetrit, the director of J'ai toujours rêvé d'être un gangster (2007).

Tema filmograafia pole samuti eriti pikk ja filmid on ysna tundmatud, kuid näib, et potentsiaali peaks jätkuma. Kui vaid veaks!


* leidsin yles vahetult peale filmivaatamist kirjutatud read:
TV-film Les Amants du Flore esilinastus 26.jaanuaril 2006 FIPA filmifestivalil ja Prantsusmaal sama aasta aprillis; 20. novembril 2007 näidati seda Soome TV-s ja 7.ndal jaanuaril Rootsi TV-s, millele mina täiesti juhuslikult (algust nägemata) peale sattusin. Ma ei saanud alguses yldse aru, millest film on - kyllalki tihe tekst prantsuse keeles, rootsikeelsete subtiitritega - ja minu jet-lag'ist uimase pea juures läks kohe kindlasti yle poole kaduma.
Seda enam on imelik, et film ei taha kuidagi meelest minna. Vöi ka ehk pole, kuna teema oli huvitav (Simone de Beauvoir'i elust). Eksistentsialism oli keskkooli ajal mu meelisteema, kuid sygavama filsoofia uurimiseni ma siis ei jöudnud. Feminism...lai teema...ka Simone de Beauvoir'i raamatud andsid oma panuse. Kommunism ja vasakpoolsus oli neis Prantsuse filosoofilistes ringkondades samuti sel ajal populaarne. Kuid siiski oli see praegune tagasivaade neile aegadele vägagi huvitav. Mind seksistseenid (ka yks lesbiline)absoluutselt ei häirinud (ainsat imdb.com kommentaatorit Iisraelist kyll).

Tegin lausa kriminalisti tööd otsides pilte ja andmeid, aga palju pole Anna Mouglalis teha jöudnud. Osadel piltidel oli Anna Ladykillers'i (yks mu lemmikkomöödiaid) esilinastusel ja ma hakkasin mötlema, milline seos - kui seal yldse mingit seost oli - sellel on. Ei leidnud muud, kui et antud TV-filmi rezhissöör Ilan Duran Cohen vöib olla ehk kuulsate vendade Coen'ite sugulane - tihti on suguvösas nime kirjutatud veidi erinevalt. Mölemal kujul on nimi juudi päritoluga.
Aga Anna oli Simone rollis lihtsalt vörratu. Ka Jean-Paul Sartre osatäitja oli hea. Seni vähetuntud versioon Simone Ameerika armastajast Nelson Algrenist (näitleja Kal Weber) oli paljudele kindlasti suur uudis, kogu aeg on räägitud Beauvoir & Sartre vaimsest liidust, koostööst ja kooselust (ehkki see viimane polnud sugugi monogaamne). Simone de B.armastuskirjad Nelsonile avaldati alles aastaid hiljem.
Eriti liigutas mind Simone reis pealesöjajärgsesse Ameerikasse, see oli Euroopast täiesti erinev maailm, täpselt samamoodi erinev, nagu ta on praegugi, aga millele ma ei oskagi nime anda, see on see vaba maailm, millest ma just äsja isegi naasin, oh, see tunne oli nii äratuntav. Ameerika on Ameerika ja on seda alati olnud!

No comments:

Post a Comment